Chokladpudding
Såg häromdan på Hela Sverige bakar o fick lust till att göra egen chokladpudding. Smaksatte min med chili som jag tyckte blev jättelyckat i smaken men konsistensen blev jättelös.
Jag tänker ge mig sjutton på att få till det!
Jag föjde receptet från tasteline.com. Vad gjorde jag fel?
- avbröt uppvärmningen vid för låg temperatur; äggula kokar vid 68 grader, så man ska absolut inte överskrida det.
- för lite ägg(gula)
- för lite majsena
Jag ska ge besked om mina framsteg mot den perfekta puddingen.
1. Antagande: receptet är rätt
1a. Koka som det står i receptet och kontrollera temperaturen med en kökstermometer. Värma upp till ungefär 60-65 grader.
1b. Koka upp först allt utom agg (till kokpunkten, under omrörning), ta av från plattan o låta svalna lite (till 65v grader) och tilsätta ägget på slutet.
2. Antagande: receptet (förhållandena) måste ändras.
2a. Öka mängd majsena
2b. Öka mängd ägg
Bra länk om kokpunkter o annan nördig matvetenskap:
http://www.edinformatics.com/math_science/science_of_cooking/
-------------------------
Sidospår:
LHCF variant (4 portioner)
- 2 mogna avokadon
- 1 dl kakao
- 3 msk agave sirap
- 1 dl krämig kokosmjölk
- 2 krm vaniljsocker
Instruktioner
- Gröp ur den mogna avokadon och mixa till slät puré med sirapen.
- Lägg ner övriga ingredienser, börja med lite mindre kakao och smaka av kakaostyrkan. Kör tills det är slätt.
---------------------------
Åter till 'riktig' chokladpudding:
Den perfekta puddingbasen (IMHO)
1/2 dl grädde till en äggula verkar ge fint resultat
värm upp i vattenbad till 60 - 65 grader
smaksätt med vad du gillar: choklad, vanilj, ...
Majs- eller potatismjöl behövs inte (förstör smaken tycker jag)
LHCF varianten (funkar också som raw) är också mycket god!